Scandinavische Gnoom/Gnome

Ik had er al 10 tallen jaren een beeldje van in huis. Super schattig een bol mannetje bestaand uit een jasje met baard en een muts tot zijn ronde neusje. Tot 2 jaar geleden de Action (discount Nederland) een nieuwe rage aanwakkerde, was mijn unieke mannetje, iets wat ik nog nooit eerder had gezien.

Wist jij trouwens dat deze mannetjes een belangrijke rol spelen in de Scandinavische kerst? En dat na verluid het verhaal van de Amerikaanse kerstman op deze kleine mannetjes zou zijn gebaseerd? Dat ze voor ons Gnomen heten, maar de Denen, Finnen, Noren en Zweden ze als  Tomte, Tonttu of Nisse  kennen. In deze landen worden ze als beschermers van het boerenerf gezien. Vroeger waren de mensen ervan overtuigd dat deze kabouters de ziel bezaten van de eerste bewoner van de boerderij en dat deze er voor zorgde dat de mensen en dieren van zijn boerderij veilig waren. Om te zorgen dat de Tomte  of Nisse de boerderij bleven beschermen eerde de bewoners de kabouter op kerstavond met een kom julegrøt (kerstpap met boter). Stond deze er niet op kerstavond dan zou de huiskabouter zijn koffers pakken en dat zou tot armoede en ellende leiden voor de boer en zijn gezin.

Sinds de vorige eeuw wordt de kabouter met kerst geassocieerd. Kreeg hij de naam Julenisse of Juletomte. En bracht hij net zoals de Amerikaanse kerstman de mensen voor kerst cadeautjes.

Nou heb ik nooit geweten waar het vandaan kwam (al had ik het wel kunnen bedenken) of hoe het heten. Maar we weten nu bijna allemaal wel wat een Gnoom is. En hoewel het voor de meeste mensen een dingetje van tijdelijke aard is, laat hij mij niet meer los. Ze zijn niet alleen leuk om te maken maar vooral leuk om te tekenen.

Is deze blog treft u een verzameling van mijn tekeningen en poppen welke ik gemaakt heb

Fimo Gnooms zijn er niet alleen voor kerst,  maar voor het hele jaar.

HARTSTIKKE LEUK DAT JE MIJN CREATIEVE BLOG HEB BEZOCHT!

MET MIJN DIY BLOGS HOOP IK ANDEREN TE LATEN ZIEN DAT JE MET WEINIG MIDDELEN,  HELE MOOIE SPULLEN KUNT MAKEN. SOMS VAN GERECYCLED,  SOMS ENKEL MET NIEUWE MATERIALEN. MAAR ALLEMAAL LOWBUDGET.

LEUK VOOR EIGEN GEBRUIK OF OM CADEAU TE GEVEN.

LAAT JE ME WETEN WAT JE ER VAN VIND, IN EEN BERICHTJE ONDER DE BLOG OF IN HET GASTENBOEK. OF DEEL JE EIGEN WERK OP MIJN PINTEREST SITE (HTTPS://NL.PINTEREST.COM/CREABYASECONDLIFE/).

IK BEN HEEL BENIEUWD NAAR JOUW CREATIES.

IK HOOP JE GAUW WEER TE ZIEN

LIEFS VÉRONIQUE 

Eén reactie

  • Marijke van Teunenbroek

    Hoi.
    Zo leuk te lezen. Bij mij staan de Gnomen of zoals ik zeg Tomte het gehele jaar. Voor mij is het niet verbonden aan kerst, maar aan het figuurtje. Ik heb er verschillende door mijn huis staan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *